Carbon 20
English English
 
 
 
 

Herning Vand

Kortlægning af strømforbrug ved rensning af spildevand gav CO2-besparelse på 33 procent

Ved at identificere de største strømslugere forbundet til spildevandsrensning har Herning Vand sparet 33 procent CO2. Foto: Herning Vand.
 
I Danmark betragter vi det som en selvfølge, at der kommer rent vand ud af vandhanen. Vi betragter det også som en selvfølge, at det beskidte vand fra husholdningen automatisk bliver ledt til rensningsanlægget og derfra tilbage til naturens kredsløb.
 
Både rent og beskidt vand bliver pumpet rundt med elektriske pumper. For at rense vandet bliver der brugt elektricitet til blæsere, affugtning, omrøring af vandet mv. Alt i alt bevirker forbrug af vand et stort strømforbrug, der medfører stor CO2-udledning.
 
Herning Vand brugte ved opstarten af Carbon20-projektet over 5 mio. kWh strøm årligt. Virksomheden valgte som det første at forbedre måleudstyret på konkrete dele af den proces, der renser det midtjyske vand.
 
Måleudstyret har gjort det muligt at kortlægge energiforbruget på de enkelte procesafsnit og dermed kvalificere prioriteringen af strømsparende tiltag.
 
Energineutralt rensningsanlæg
Ved at frekvensregulere pumper og omrørere, samt udskifte blæsere til mere energibesparende modeller, har Herning Vand nået Carbon 20-målet og mere til. CO2-udledningen er nedbragt med 33 %. Men det får ikke Herning Vand til at hvile på laurbærren.
 
”Vi pusler med tanken om at gøre renseanlægget i Herning helt energineutralt," fortæller afdelingsleder i Produktion, Jan Ravn.
 
”Indtil nu har vi fokuseret på, at bruge mindre strøm. Men derudover producerer vi grøn strøm i form af biogas. Mere grøn strøm bliver muligvis et nyt mål for os,” fortæller Jan Ravn.
 
Alle medarbejdere arbejder med
Herning Vand har brugt Carbon20-projektet som et mål i deres miljøledelsessystem. På den måde er alle medarbejdere blevet involveret og har løbende kunnet komme med ideer til forbedringer på de ugentlige tavlemøder.
 
Læs mere om Herning Vand på www.herningvand.dk
 
Skrevet af Marianne K. Møller, kommunikationsansvarlig hos Herning Vand

Se flere Carbon 20 cases


 

Deltagende partnere

Se alle partnere

Deltagende virksomheder

Se alle virksomheder
 

Projektet er støttet af:

Gate 21 | Vognporten 2 | DK -2620 Albertslund | Telefon: 4368 3400 | carbon20@gate21.dk | LIFE09 ENV/DK/000366